Suikervrije kersenvlaai
Laatst heb ik een ‘SUIKERVRIJE’ vlaai gebakken voor niemand minder dan Jesse Heffels,
Hij is een youtuber die, net zoals vele anderen, (zoals ik) dol is op trampoline springen.
Hij beoefent dan ook de meest vette tricks, die ik (nog) niet na durf te doen!
Daar maakt hij vette vlogs van, in het Engels.
Via crossjumps hoorde ik dat Jesse in Limburg woont en dat bracht me op een uitdaging om een suikervrije variant te bedenken op een vlaai.
Het is een vlaai met kersen en vanilleroom geworden!
Speciaal voor jullie heb ik het recept tot op de parelsuiker toe uitgeschreven!
En dat allemaal in één artikel! Scheelt weer zoekwerk!
Dit is hoe ik hem gemaakt heb.
De parelsuiker
Eerlijk is eerlijk, dit recept heb ik uit een van Moniques kookboeken geplukt.
Het recept van de suikervrije kandij (of parel) suiker staat in haar kookboek: natuurlijk lekker bakken.
Suikervrije parelsuiker??? Ja het is ÉCHT waar! En ik laat je graag weten hoe ik het heb gemaakt!
Wat heb je nodig?
100 gram erythritol
een béétje water (let er echt goed op dat je niet te veel gebruikt, anders wordt het niet hard!)
Wat moet je doen?
Zet een met bakpapier beklede plaat of bakje klaar
Smelt in een pan de erythritol met het water.
Wanneer het volledig is gesmolten, stort je de massa in het met bakpapier beklede plaat of bakje.
Dit laat je een aantal uur góéd hard worden, daarna kun je de brok suiker in kleine stukjes breken.
De fruitvulling:
Voor de fruitvulling heb ik kersen uit de diepvries gebruikt, dit omdat hier geen extra suiker aan toegevoegd is. Maar in de zomer kun je natuurlijk ook verse kersen, aardbeien of wat je maar wilt gebruiken voor deze overheerlijke vlaai.
Wat heb je nodig?
750 gram kersen zonder pit
10 gram Greensweet Stevia xtra sweet of geleisuiker
25 gram arrowrootpoeder
Wat moet je doen?
Verwarm het fruit in een pan, voeg hieraan de Stevia toe.
Wanneer het kookt en er genoeg sap van af is gekomen, maak je een papje van het arrowroot met wat water.
Dit voeg je toe aan het fruit en laat je indikken.
Wanneer het genoeg ingedikt is, haal je de pan van het vuur en laat je het fruit afkoelen.
De geleroom
Deze geleroom heb ik gemaakt met custardpoeder, hier heb ik Stevia aan toegevoegd in plaats van suiker. Het is gemakkelijk om te maken!
Wat heb je nodig?
500 ml volle melk
8 gram Greensweet Stevia xtra sweet.
50 gram custardpoeder
een klein beetje koude melk voor de custardpoeder
Wat moet je doen?
Verwarm de melk met de Stevia.
Maak een papje van de custardpoeder met de koude melk.
Zodra de melk kookt voeg je het custardpapje toe en roer je goed door.
Blijf roeren tot het mengsel dik wordt.
Haal het mengsel door een zeef om de eventuele klontjes te verwijderen.
Laat het op een met water besprenkelde plaat afkoelen.
Het deeg
Nu we klaar zijn met de vullingen kunnen we het deeg gaan bereiden
Wat heb je nodig?
375 gram tarwebloem
22 gram verse gist
3 gram zout
6 gram Greensweet sweet xtra
31 gram erythritol
150 gram roomboter
150 ml volle melk
wat moet je doen?
Doe alle ingrediënten in een kom.
Let hier wel op dat het gist en zout niet met elkaar in aanmerking komen, het zijn niet elkaars beste vrienden zeg maar. Zout zorgt ervoor dat het gist ‘doodgaat’ waardoor het deeg niet meer zal rijzen.
Als alle ingrediënten in een kom zitten kun je het deeg gaan kneden.
Kneed tot er een stevig deeg ontstaat.
Laat het deeg rijzen. (Dit duurt ongeveer 30 minuten tot een uur)
Zo, nu hebben we alles klaar staan om de vlaai te maken.
Eerst verwarmen we de oven voor op 190 graden en vetten we de vlaai pan in met roomboter, en dan kunnen we aan de slag.
Rol het deeg uit tot een dunne plak.
Verdeel het deeg over de vlaai pan.
Het beste kun je nu de randen aandrukken, en daarna het restdeeg verwijderen.
(In mijn video deed ik het andersom, oeps…)
Nu kun je de geleroom over de bodem verdelen, doe daarna hetzelfde met de fruitvulling.
Rol dan het resterende deeg uit en snijd er vervolgens dunne stroken uit.
Verdeel de stroken over de vlaai.
Bestrijk de deegstroken met een geklutst eitje.
Nu kan de vlaai in de oven, gedurende 30 minuten.
Als de vlaai gaar is, haal je hem uit de oven en decoreer je de vlaai met de parelsuiker.
Laat afkoelen, en geniet!